Ολοήμερο – Διευρυμένο

Σεπτέμβριος 2023. Καινούρια σχολική χρονιά…

Δένουμε τις ζώνες μας και το ταξίδι ξεκινά, με όχημα το ολοήμερο – διευρυμένο και προορισμό τη χαρά της μάθησης και της κοινωνικοποίησης!

Εδώ τα παιδιά μαθαίνουν τους κανόνες της αρμονικής τους συνύπαρξης, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Περνούν μεγάλο μέρος της μέρας μαζί: συζητούν τα νέα τους, προετοιμάζονται και τρώνε το μεσημεριανό τους γεύμα, στρώνουν τα κρεβάτια τους και ξεκουράζονται, ακούν παραμύθια, κάνουν εργασίες, ζωγραφιές, κατασκευές, παίζουν με πλαστελίνη, οικοδομικό υλικό, παζλ και πολλά άλλα. Ο χρόνος κυλά όμορφα όταν είσαι με φίλους στο ασφαλές και δημιουργικό περιβάλλον του νηπιαγωγείου…

Την 1η Οκτωβρίου γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα της Τρίτης ηλικίας με μια κατασκευή για τον παππού και την γιαγιά σε γλωσσοπίεστρα.

Ασχοληθήκαμε με το αρχικό γράμμα του ονόματος του κάθε παιδιού. Τα παιδιά το ζωγράφισαν, έμαθαν να το αναγνωρίζουν και το κολλήσαμε σε χρωματιστό χαρτόνι μαζί με τη φωτογραφία τους.

Ο καιρός άρχισε να αλλάζει και μας έδωσε αφορμή να ξεκινήσουμε τις φθινοπωρινές μας κατασκευές: χάρτινα μανιτάρια φύτρωσαν από τα χέρια των παιδιών!

Ο Φθινοπωρούλης είναι μια κατασκευή κολλάζ με βάση το Φ, το πρώτο γράμμα της λέξης Φθινόπωρο. Για χέρια και πόδια φύλλα, για σώμα πολλά χαρτάκια σε φθινοπωρινά χρώματα. Η εποχή απέκτησε πρόσωπο!

Στις 28 Οκτώβρη, με αφορμή την επέτειο του ΟΧΙ, ετοιμάσαμε φανταράκια και φανταρίνες που ξεδιπλώνουν και λένε: “Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940”, και πλαστικοποιημένες κονκάρδες με το ΟΧΙ, τις οποίες τα παιδιά φόρεσαν με καμάρι.

Στις 31 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, συζητήσαμε με τα παιδιά για την έννοια και τα οφέλη της αποταμίευσης και φτιάξαμε έναν κουμπαρά – πάντα, με το αστείο μήνυμα: “Είμαι το πάντα. Κι αν την κοιλίτσα μου γεμίσεις, θα έχεις λεφτά για πάντα!”.

Στις 8 Νοεμβρίου, γιορτή των Ταξιαρχών και της Πολεμικής Αεροπορίας, μάθαμε για την ιστορία του Δαίδαλου και του Ίκαρου και το κάθε παιδί έφτιαξε το δικό του αεροπλάνο.

17 Νοέμβρη 1973 – 17 Νοέμβρη 2023

Πέρασαν 50 χρόνια από την ημέρα του Πολυτεχνείου και με τα παιδιά μιλήσαμε για την κοινωνική αδικία, την επιβολή με τη βία, τη στέρηση της ελευθερίας και την εξέγερση, με λόγια απλά, μέσα από την παιδική λογοτεχνία.

Αφού φτιάξαμε τα δικά μας πανό με το σύνθημα “ψωμί, παιδεία, ελευθερία”, γνωρίσαμε τους ήρωες της Ντενεκεδούπολης (της Ευγενίας Φακίνου), ακούσαμε τα τραγούδια τους και είδαμε το κουκλοθέατρο.

Στο διευρυμένο τμήμα τα παιδιά συνεργάστηκαν για τη δημιουργία ενός ομαδικού κολλάζ με θέμα το Πολυτεχνείο.

!

Τα Χριστούγεννα έφτασαν και είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι! Στην τάξη ακούγονται χριστουγεννιάτικα τραγούδια, διαβάσαμε χριστουγεννιάτικα παραμύθια, τα παιδιά φτιάχνουν χριστουγεννιάτικες κατασκευές και ζωγραφιές και παντού λάμπει χρυσόσκονη!

Θαυμάστε μερικά από τα έργα μας…