Eργαστήρια Δεξιοτήτων “2ος Θεματικός κύκλος “

Θεματικός Κύκλος:

Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη

Επιμέρους Θεματικές Ενότητες/Υποενότητες: Ανθρώπινα Δικαιώματα

Ο δικός μας τίτλος

 Όταν συνάντησα τον «ΓΑΒ»,ένα ζωάκι συντροφιάς …..έμαθα  να σέβομαι!

  Με αυτό το εργαστήριο Δεξιοτήτων, που εντάσσεται  στον τομέα της Κοινωνικής Συναίσθησης και Ευθύνης, προσεγγίσαμε με τα νήπια ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στοχεύσαμε στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων της εν συναίσθησης και της ευαισθησίας, της προσαρμοστικότητας, της υπευθυνότητας και της πολιτειότητας . Παράλληλα, προσπαθήσαμε να αναπτύξουμε την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία μεταξύ των νηπίων.
Με αφορμή τις ομοιότητες και διαφορές διαφόρων σχολείων σε όλα τα μέρη της γης, προσεγγίσαμε τα δικαιώματα των παιδιών. Σκεφτήκαμε τι είναι σημαντικό και τι ασήμαντο για τη ζωή μας. Ξεχωρίσαμε την οικογένεια, την τροφή, το καθαρό νερό, την αγάπη, τη στέγη. Όλα αυτά τα ονομάσαμε «ανάγκες» αλλά και «δικαιώματα» που τα δραματοποιήσαμε και τα ζωγραφίσαμε. Κάναμε αναφορά  στη Σύμβαση των Δικαιωμάτων των Παιδιών και
στις περιπτώσεις όπου τα παιδιά στερούνται αυτά τα δικαιώματα.  Χρησιμοποιήσαμε εποπτικό υλικό με τη βοήθεια του διαδικτύου, διαβάσαμε παραμύθια, ακούσαμε ιστορίες, περιγράψαμε καταστάσεις, τραγουδήσαμε, δραματοποιήσαμε, ζωγραφίσαμε, προβληματιστήκαμε.  Η ιστορία της φυλής Τσαφ -Τσουφ ,η Ειρήνη και ο  Πορφύριος, πρωταγωνιστές σε διαφορετικά παραμύθια, μας βοήθησαν να γεμίσουμε τη δική μας «βαλίτσα του πρόσφυγα» με εμπειρίες και συναισθήματα και να ταξιδέψουμε σε μέρη μακρινά συναντώντας άκαρδους «Πετροφάγους» αλλά και «Καλόκαρδους».

Ενδεικτικές -Ομαδικές εργασίες – Αφίσες

 

Συνεργατικές Δράσεις μέσω Webex με το ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Διαδικτυακή επικοινωνία με το κέντρο Προσφύγων στη Βέροια και την υπεύθυνη ΣΕΠ Αθηνά Πατρίκα.

Η διαδρομή μας στο Θεματικό κύκλο με τίτλο: ΚΑΡΑΒΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Οι μαθητές μας ευαισθητοποιήθηκαν και αποκόμισαν γνώσεις και εμπειρίες. Ευχαριστούμε όλους τους φορείς που συμμετείχαν στις δράσεις μας.